top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFrank Buskermolen

Hoe blijf je als manager verbonden aan je passie en je vak?

Bijgewerkt op: 3 jan. 2019

Je hebt je werk goed onder de knie en bent toe aan meer uitdaging.

Je overweegt meer verantwoordelijkheid en een meer leiding gevende rol. Je gaat je een beetje inlezen.... En dan lees je in de managementartikelen over de rollen van de leidinggevende, de manager. Rollen die gespeeld worden en die je onder de knie moet krijgen. Er zijn er bij die nieuw voor je zijn en andere die je herkent vanuit je werk. Ze zijn meestal nogal afstandelijk geformuleerd: de producent, de beslisser, de controleur, de visionair.

Ga ik dat worden en wil ik dat worden, vraag je je dan af. Wil ik wel 'rollen' gaan spelen? En dan schrijven de managementboekjes ook nog dat je op grotere afstand komt van 'het primaire proces', wat dat voor jou ook is vanuit je huidige vakgebied, je rol, je beroep en ook je passie.

Voor veel professionals is dat geen aantrekkelijk perspectief. En begrijpelijk ook. Waar is als leidinggevende je vak gebleven, datgene waar je nog steeds voldoening uit krijgt en dichtbij wilt blijven. Of het nu gaat om creatieve activiteiten, medische zorg, financiële dienstverlening, onderwijs geven, mooie producten maken, het maakt niet uit. Waar is de kern van het werk, de essentie waar je organisatie, je afdeling of team het voor doet?

Volgens mij werkt het anders als je meer gaat leiding geven of managen. Natuurlijk blijf je ook als leidinggevende nauw verbonden aan de essentie van wat je met je mensen doet. Maar het is wel een goede vraag om opnieuw bij stil te staan als je leiding gaat geven. Wat is mijn relatie tot de essentie van ons werk, puur persoonlijk? En hoe geef ik deze relatie het liefste vorm in mijn (nieuwe) verantwoordelijkheid? En vergeet die afstand, die is er niet, alleen in ons hoofd als we lineair of hiërarchisch denken. Denk eens in cirkels. Aan een steen in de vijver, aan een oude dorpsstam die in een kring woont of bedenk een eigen metafoor. Wat is de kern waar het allemaal om draait en waar sta jij?

Denk inclusief. Iedereen heeft zijn persoonlijke relatie tot de kernfunctie van zijn of haar organisatie. Sta daar eens bij stil. Schijf er wat over op en lees eens terug. Als je kiest voor een andere, leidinggevende rol zou dat je kunnen helpen, opnieuw of meer te verankeren met het hogere doel waar je aan bij wilt blijven dragen. Dan kies je er zelf voor hoe je je betrokkenheid bij de essentie van de organisatie vorm en inhoud geeft. Zonder boekjes, in je eigen woorden. Als een unieke leidinggevende met je eigen verhaal. Hoe inspirerend is dat voor je mensen?


27 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page